Ghidul Justițiabilului

Mai 2018: Descarcă de aici varianta PDF a ghidului „Onorată Instanță - tot ce ai vrut să știi despre justiție și n-ai avut pe cine să întrebi”.

 

DE CE EXISTĂ INSTANȚELE

Instanțele se ocupă de înfăptuirea justiției, adică sunt acele instituții publice pe care noi, cetățenii, le însărcinăm cu soluționarea conflictelor/litigiilor.

Instanţa de judecată înseamnă un complet de judecată format din judecători, în compunerea prevăzută de lege, şi din grefier, cu participarea procurorului în anumite cauze.

Conflictele pot apărea din relațiile între oameni, de obicei de la încălcarea regulilor de bună conviețuire, a obiceiurilor sau a legilor. Fiecare conflict, dacă ajunge să fie soluționat de către o instanță, devine un dosar care trece printr-un proces.

placeholder

CE TIPURI DE CONFLICTE REZOLVĂ INSTANȚELE?

Drept Civil

placeholder

Secția civilă a instanței soluționează conflictele care privesc valori personale, între persoane (avere sau moștenire, reputație și divorț, interese de afaceri sau fructificarea proprietății intelectuale);

Exemple:

  • Ionel vrea să divorțeze de Viorica și să primească și custodia celor doi copii
  • Mishu vrea să o oblige pe Livia să execute contractul prin care s-a obligat să îi picteze un tablou.
vezi mai mult

Drept Penal

placeholder

Secția penală a instanței soluționează conflictelor care privesc valori ale statului. De aceea se judecă statul - prin procurorii de la parchete- cu infractorii, adică cei care atentează la viața, proprietatea, sănătatea unei persoane, la siguranța și ordinea publică a tuturor, la bunul mers al instituțiilor, în beneficiul cetățenilor.

Exemple:

  • Ionel i-a furat mașina Vioricăi.
  • Mishu și Livia primesc șpagă de la doi consilieri CGMB ca să nu facă acțiune în contencios administrativ.
vezi mai mult

Drept Contencios-Administrativ

placeholder

Secția de contencios administrativ a instanței soluționează conflictele care privesc valori de conviețuire, legate de aplicarea legii de către instituții, deci conflicte între persoane și autorități (acte, decizii administrative, protejarea sau fructificarea unor drepturi sau obligații ale persoanei față de instituții și viceversa);

Exemple:

  • Primarul a dat o autorizație de construcție a unei clăriri de 10 etaje lângă casa lui Ionel și a Vioricăi, pe nașpa.
  • Mishu și Livia urmăresc activitatea CGMB și văd că au dat o hotărâre nelegală de alocare a unor bani din bugetul local.
vezi mai mult